توانايي مقابله مثبت با بحران
در طول عمر خانوادهها، بحرانهاي مختلف بر خانوادهها اثر ميگذارند. نوعي از اينبحرانها وقايع قابل انتظارند كه به صور متفاوت بروز ميكنند و دو نوع آن عبارتند از:
الف) عدم امكان دستيابي به اهداف از پيش تعيين شده،
ب) واقعه فعال (شولس برگ،1984).
نمونهاي از بحران نوع (الف) هنگامي بروز ميكند كه زوجين صاحب فرزند و ياصاحب فرزند به تعداد دلخواه نشدهاند. در چنين شرايطي خانوادههاي سالم از طريقابراز عواطف و حمايت از يكديگر با وضعيتهاي (نامطلوب) به وجود آمده مقابلهميكنند. از سوي ديگر، خانوادههاي ناسالم و دچار مشكلات افراد درون چارچوبخانواده را سرزنش كرده و به آنها حمله ميكنند.
بحران قابل انتظار كه به صورت «بحران فعال» مشخص ميشود، بحراني است كهقابل پيشبيني بوده و عملا" اتفاِ افتاده باشد. به عنوان مثال، ترك خانوادة اصلي باهدف تشكيل زندگي براي خود، از جمله بحرانهايي است كه اكثر جوانان با آن مواجهميشوند (هيلي، 1980). به همين ترتيب، ازدواجكردن و يا بچهدارشدن نيز بحران تلقيميگردد. در چنين شرايطي، ماهيت كلي واقعه شناخته شده است ليكن جزئيات هر يكمنحصر بفرد ميباشد. خانوادههايي كه عملكرد صحيحي دارند براي حل بحران ازاستراتژيهايي چون مذاكره، درخواست مشاوره از افراد با تجربهتر، بازگوكردن،شوخيكردن، مزاح و بذلهگويي و ابراز احساسات و عواطف، به منظور گذر از چنينمراحلي استفاده ميكنند (شولس برگ، 1984).